Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – Buzău

Codul culorilor – regulamentul de primire a pacienţilor în Urgenţă

Codul culorilor – regulamentul de primire a pacienţilor în Urgenţă

Codul culorilor – primire urgențe

Persoanele în starea cea mai gravă au întotdeauna prioritate la consultaţie în Unităţile de Primire Urgenţe (UPU), potrivit Protocolului naţional de triaj al pacienţilor care se află în structurile pentru primirea urgenţelor. Potrivit acestui act,  victimele au prioritatea la consultaţii pe 5 coduri de culori:

Cod ROŞU – prima prioritatea, presupune o situaţie de urgenţă cu potenţial fatal şi impune consultul imediat al pacientului.
Cod GALBEN – pacient consultat în maximum 10 minute de la prezentarea la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Cod VERDE – pacient  consultat în cel mult 30 minute.
Cod ALBASTRU – pacient consultat în maximum 60 minute.
Cod ALB – pacientul consultat în cel mult 2 ore.


Mai multe informații despre primire pacienți la o unitate de primire urgențe click aici

TRIAJUL VICTIMELOR IN ZONA DE DEZASTRU/CALAMITATE

Urgenţă absolută=ROŞU – Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări grave şi foarte grave, cu compromiterea funcţiilor vitale, care necesită măsuri de stabilizare imediată a  căilor respiratorii, a respiraţiei şi hemodinamicii, cît şi evacuarea prioritară  în condiţii de transport medical asistat. Pînă la stabilizarea  funcţiilor vitale victimele sunt netransportabile.

Urgenţă relativă=GALBEN Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări grave sau de gravitate medie, cu funcţii vitale păstrate, însă cu riscul dezvoltării în timpul apropriat a unor complicaţii periculoase pentru viaţă. Necesită asistenţă medicală urgentă, dar nu imediată. În unele cazuri asistenţa medicală poate fi amînată pînă la etapa următoare. Evacuarea se efectuează în rîndul II cu transport sanitar asistat.

Urgenţă minoră=VERDE – Victime cu leziuni, afecţiuni, intoxicaţii sau contaminări uşoare, care nu prezintă pericol pentru sănătate, pot fi tratate mai tîrziu, de regulă, în condiţii de ambulatoriu. Pot fi evacuate cu transport nespecializat sau de sine stătător.

Muribunzi =GRI – Victime în stare agonală, cu leziuni, afecţiuni intoxicaţii sau contaminări deosebit de grave, incompatibile cu funcţiile vitale ale organismului. Nu pot fi salvate în circumstanţele specifice de timp şi loc, iar menţinerea lor în viaţă va consuma mult timp şi resurse medicale. Necesită doar terapie simptomatică şi de alinare a suferinţelor. Evacuarea se efectuează în rîndul doi sau, dacă permite situaţia, în primul rînd cu transport sanitar asistat.

Decedaţi =NEGRU -Victimele care au decedat (respiraţia şi pulsul lipsesc, reflexele cornean şi fotomotor sunt absente, midriază totală).

Lasati un Comentariu

Stiri

Galerie Foto

Contact

ISU "Neron Lupaşcu" - Buzău
Str. Bistriţei 51, Municipiul Buzău - 120112
Email: isubuzau@yahoo.com
Tel:
- 0238.721301 (centrala)
- 0238.724089
- 0238.724059
Fax: 0238.713973