
La locul accidentului:
- Ascultati la posturile de radio/TV informatiile si instructiunile autoritatilor.
- Nu încercati sa mergeti la scoala pentru a va lua copiii: personalul autorizat va avea grija de ei.
- Nu folositi telefonul daca nu este absolut necesar: lasati liniile libere pentru utilizarea acestora de catre autoritati.
- Închideti aragazul si masina de gatit sau stingeti focul din soba, daca este cazul.
- Ramâneti în casa sau coborâti într-un subsol (pivnita) pâna la primirea altor instructiuni.
- Închideti ferestrele si usile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casa (banda adeziva, banda izolare, cârpe etc.);
- Închideti gurile de aerisire, instalatiile de ventilatie sau de climatizare.
- Protejati, pe cât este posibil, hrana si apa din exteriorul locuintelor prin acoperirea cu o prelata, folie de plastic etc.
- Daca sunteti obligat sa iesiti din casa, purtati un echipament de protectie de tipul: salopeta, caciula, manusi si bocanci sau cizme
- Reveniti cât mai repede posibil, spalati-va imediat folosind o sursa de apa curenta (dus), iar echipamentul de protectie dezbracati-l înainte de intrarea în casa (pivnita), împachetati-l si închideti-l în saci de plastic.
- NU consumati legume, lapte sau oricare alimente, care au fost expuse la radiatii pe timpul accidentului.
- Luati masuri de protejare a animalelor.
ATENTIE! Vehiculele care transporta substante radioactive, precum si coletele de transport ale acestor substante sunt prevazute cu etichete de pericol specifice:
SUBSTANTA RADIOACTIVA ÎN AMBALAJE
(În caz de avarie a ambalajelor, pericol pentru sanatate prin ingerare, inhalare sau contact cu substanta împrastiata, inclusiv riscuri de iradiere la distanta).
Accident chimic
Accidentul chimic reprezintă o eliberare necontrolată în mediul înconjurător a unei substanţe toxice pe timpul producerii, stocării sau transportului acesteia.