Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – Buzău

Epidemii si epizootii

Epidemiile au ca factori de vulnerabilitate: saracia; lipsa de imunizare ( vaccinare ) la boli; nutritie deficitara; apa potabila de slaba calitate; sistem sanitar ineficient organizat. Instrumentele de evaluare ale impactului sunt: supraveghere epidemiologica, evaluarea periodica a eficientei sistemului medical de urgenta.

Predictibilitate se poate realiza prin studii si rapoarte epidemiologice ( cunoasterea situatiei epidemiologice ) care pot creste capacitatea de diagnoza si prognoza inclusiv la bolile cu perioade mari de incubatie.

Masurile de reducere a riscului se refera la: optimizarea sistemului medical de urgenta; elaborarea unui plan de protectie cu alocarea resurselor necesare; stabilirea unor proceduri de avertizare în cadrul sistemului de supraveghere de rutina; antrenarea factorilor de decizie pentru situatii de urgenta.

epizootieEpizootiile se datoreaza unei combinatii de mai multi factori ca: temperatura, introducerea de noi soiuri si animale, folosire de pesticide, calitatea apei si migrarea. Mehedinti ca si Caras Severin sunt doua judete in care cresterea animalelor este o preocupare de baza a agricultorilor, situatie in care aparitia si raspandirea unor epidemii gaseste teren propice.

Predictibilitate in cazul aparitiei unor epizootii este posibila daca exista sisteme de examinare a stadiului de dezvoltare al animalelor.

Factori de vulnerabilitate sunt determinati de: numar mare si variat de animale; lipsa de control asupra importurilor; existenta unor zone greu accesibile; tehnici agrozootehnice primitive.

Efectele aparitiei unor epizootii sunt: îmbolnavirea în proportii de masa la nivelul comunitatii; foamete; panica; scaderea indicelui de crestere economica.

Masuri de reducere a riscului se pot realiza prin: punerea în opera a unor masuri de control veterinar si a unei legislatii în domeniu; masuri de eradicare a cazurilor aparute.

Atat in cazul epidemiilor cat si in cazul epizootiilor, masura principala de limitare si raspandire a bolilor aparute il constituie introducerea “Carantinei”.

In cazul pericolului aparitiei unei epizootii se adopta masuri de pregatire specifice cum ar fi: elaborarea unui plan national de aparare; programe de pregatire a responsabililor judeteni si fermierilor.

Post – dezastru se adopta masuri referitoare la: coordonarea eforturilor nationale( judetene ) si internationale de controlare a situatiei; asigurare unor alimente necontaminate.

In cazul aparitiei unei situatii de epizootie, instrumentele de evaluare ale impactului se refera la evaluare prin testare a incidentei si severitatii infectiei.

Cele mai frecvente tipuri de epizootii sunt: pesta ovina; pesta porcina; pleuropneumonia contagioasa a rumegatoarelor mari. Mai nou, teritoriul Romaniei si al majoritatii tarilor europene s-au confruntat cu boli ca: “boala vacii nebune”, “gripa porcina”, “gripa aviara” carora sistemul national si cel teritorial pentru managementul situatiilor de urgenta le-a facut fata prin actiuni ferme si masuri specifice. In jud. Buzau, ca surse potenţiale de apariţie a epidemiilor (boli infecto-contagioase/epidemii hidrice) se pot declara zonele care sunt lipsite total de surse de apă potabilă, unde sistemele de aprovizionare cu apă nu funcţionează la parametrii optimi şi poate exista riscul de a se distribuii apă neconformă cu Legea nr. 458/2002, precum şi acele obiective sanitare unde se lucrează cu agenţi infecţioşi şi nu respectă condiţiile igienico-sanitare de manipulare, păstrare şi neutralizare a acestora. De menţionat este faptul că aceste obiective sunt bine monitorizate, dar accidental se pot produce şi evenimente nedorite.

Surse potenţiale de risc biologic pot fi:

 • Spitale de boli contagioase:
 • Secţiile de pneumofiziologic.
 • Laboratoarele de microbiologie

 Zonele paupere identificate până în prezent, unde locuieşte populaţie cu stare economică precară şi educaţie sanitar- culturală redusă, în imobile cu utilităţi deficitare:

            Factorii favorizanţi :

 • starea de întreţinere a locaţiei şi efectivelor în care a apărut boala;
 • calitatea alimentaţiei;
 • dacă s-au folosit în alimentaţia la colectivităţile de animale deşeuri de abator sau resturi culinare nesterilizate;
 • aplicarea tratamentelor recomandate prin normative şi metodologi;
 • existenţa în unităţile de creşterea animalelor a unor invazii de rozătoare;
 • existenţa deficienţelor în aplicarea măsurilor de profilaxie generală pentru prevenirea introducerii epizootiei în exploataţia de animale;
 • alţi factori care pot favoriza apariţia sau extinderea boli.

CUM SA VA FERITI DE BOLI:

 • Spalati-va pe mâini cu apa si sapun înainte de masa; în lipsa apei si a sapunului, stergeti-va mâinile cu spirt, folositi gel dezinfectant.
 • Nu veniti în contact cu animalele care prezinta semne de îmbolnavire;
 • Consumati produse alimentare de origine animala (carne, lapte, oua) numai dupa ce au fost prelucrate termic corespunzator.
 • La aparitia semnelor de boala, cum ar fi: febra, dureri în gât, tuse, respiratie dificila, dureri musculare, prezentati-va de urgenta la medic.
 • Pe perioada cât sunteti bolnavi, nu calatoriti si feriti-va de contactul cu alte persoane pentru a împiedica raspândirea bolilor contagioase.
 • Când tusiti sau stranutati, acoperiti gura sau nasul cu o batista de unica folosinta pe care, apoi, o aruncati la cosul de gunoi.

Stiri

Galerie Foto

Contact

ISU "Neron Lupaşcu" - Buzău
Str. Bistriţei 51, Municipiul Buzău - 120112
Email: isubuzau@yahoo.com
Tel:
- 0238.721301 (centrala)
- 0238.724089
- 0238.724059
Fax: 0238.713973