Cauza fenomenului: deversarea de substanţe poluante în mediul; creşterea globală a temperaturii; distrugerea stratului de ozon.
Predictibilitate: poluarea este considerată raportată la consumul pe cap de locuitor, astfel că în ţările în curs de dezvoltare ea este în creştere.
Factori de vulnerabilitate: industrializarea şi creşterea consumului pe cap de locuitor; lipsa legilor în domeniu; lipsa resurselor pentru contracarare.
Efecte: distrugerea recoltelor agricole, pădurilor şi sistemului acvifer; distrugeri materiale şi înrăutăţirea stării de sănătate a populaţiei; răspândirea de germeni patogeni; ridicarea nivelului mărilor; schimbări climatice bruşte; creşterea temperaturii; reducerea imunităţii organismelor.
Citiţi mai multe despre cum procedăm în cazul unor poluări accidentale click aici
Măsuri de reducere a riscului: stabilirea unor standarde de calitate a mediului; promovarea de politici pentru protecţia surselor de apa; reducerea folosirii pesticidelor; plantarea de arbori şi reducerea ratei defrişărilor; controlul producerii de aerosoli şi produselor cu freon.
Măsuri de pregătire specifice: elaborarea unui plan de protecţie şi siguranţă a mediului la nivel naţional; cererea de programe pentru protecţia mediului; includerea problemelor de mediu în programele guvernamentale de dezvoltare.
Măsuri post-dezastru: instrumente de evaluare a impactului- sisteme de supraveghere terestre şi aeriene; teste de calitate a aerului, solului şi apei; analiza evoluţiei climei; supravegherea dezvoltării socio-economice;