Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – Buzău

Cutremur

Un cutremur este o miscare neasteptatǎ si uneori catastrofalǎ a unei pǎrti a scoartei terestre. Cutremurul este rezultatul eliberǎrii unei energii de deformare elasticǎ a falilor, care genereazǎ unde seismice. Cutremurele sunt  rezultatul unor  miscǎri de deformare ale unor zone ale  plǎcilor  din scoarta terestra superioara. Litosfera pǎmantului este un mozaic de placi aflate intr-o continua miscare lentǎ. Cutremurul se produce cand forta rezultată din miscarea diferentiatǎ a acestor plǎci depǎseste rezistenta scoartei.

Forta maximǎ si posibilǎ se elibereazǎ in cele mai slabe zone care sunt cel mai adesea amplasate in zonele marginale ale plǎcilor tectonice si prin urmare, aceste punctele de contact ale acestora sunt acele unde se produc majoritatea cutremurelor. Evenimetele care se produc in aceste zone amplasate la marginea plǎcilor sunt numite cutremure inter-plǎci iar cele mai putin frecvente evenimente care se pot produce in interorul unor plǎci ale litosferei sunt numite cutremure intra-placare (cum este de exemplu zona seismicǎ New Madrid)

disaster-management-sandy-1-thumb

Cutremurele aferente  unei plǎci tectonice sunt numite cutremure tectonice. Majoritatea cutremurelor sunt cutremure tectonice, dare ele pot apǎrea, de asemenea, in regiuni vulcanice sau ca rezultat al unor surse antropice cum ar fi rezervoarele din care sunt extrase sau in care se injecteaza fluide in scoarta si care pot crea seismicitate. Miscari seismice,  incluzand unele suficient de puternice pentru a fi simtite de oameni, pot fi, de asemenea, provocate de explozii (chimice sau nucleare, alunecari de teren sau prabusiri ale unor galerii de mina, chiar daca  ne gandim ca aceste surse nu sunt cutremure in sensul strict al definitiei. Aceste  surse vor putea genera miscǎri evidentiate prin seismograme diferite de acelea generate de cutremure. Crǎpǎturile apǎrute la suprafatǎ reprezinta o deplasare pe durata alunecarii de-a lungul unei falii. Frecvent, aceasta se intampla in cazul cutremurelor  superficiale, acelea al cǎror epicentru este la mai putin de 20 km. adancime. Crǎpǎturile la suprafatǎ pot, de asemenea, insoti miscari telurice aseismice sau tasǎ r induse de activitatea umanǎ.

            CUTREMURELE DE PAMANT SUNT CARACTERIZATE DE :

Caracteristici generale: mişcarea vibratorie generată de undele seismice care poate determina   prăbuşiri de teren, replici seismice, tsunami, lichefieri ale terenului şi alunecări de teren;


      Citiţi mai multe despre cum să acţionaţi în caz de cutremur click aici 


focar (sinonim hipocentru) = punct teoretic din interiorul pământului de declanşare a unui cutremur tectonic.epicentru = proiecţia focarului pe suprafaţa pământului.

falie = fractură plană sau uşor curbă a scoarţei terestre în lungul căreia se produc deplasări.

intensitate seismică = cuantificarea consecinţelor unui cutremur – pe o scară specifică de 12 grade – plecând de la efectele avute asupra populaţiei, a construcţiilor şi a mediului natural.

Cele mai cunoscute scări de intensitate sunt:

 • scara MM (Mercalli modificată)
 • scara MSK (Medvedev-Sponheuer-Karnik)

izoseiste = curbe care delimitează – pe o hartă macroseismică – suprafeţele de egală intensitate seismică.

magnitudine = parametru care măsoară cantitatea de energie eliberată de un cutremur, elaborat în 1935 de S.F. Richter, pe o scară de nouă grade

adâncimea focarului (hipocentrului) = distanţa pe verticală dintre epicentru şi focar

După adâncime, cutremurele se clasifică astfel:

 • de suprafaţă: între 0 – 50 km
 • intermediare: între 50 – 250 km
 • de adâncime: peste 250 km

microzonare seismică = împărţirea unei regiuni în sectoare caracterizate de aceleaşi efecte pentru un cutremur prevăzut, înregistrate la scări de 1:5000 până la 1:10000.

macrozonarea seismica = delimitarea zonelor probabile expuse riscului seismic la scari mai mici(peste 1:100.000 si mai mici)

predictibilitate: se pot realiza prognoze pe termen lung şi mediu cu o mare probabilitate de reuşită. Pe termen scurt prognozele au o probabilitate de reuşită redusă.

Predictibilitatea se bazează pe monitorizarea activităţii seismice, istoricul acestora şi observaţii în terenfactori de vulnerabilitate: construirea de localităţi în zone cu risc seismic ridicat; clădiri cu structuri de rezistenţă antiseismică neadecvate (defecte de proiectare sau execuţie); densitate mare de locuinţe şi populaţie pe suprafeţe reduse; informarea redusă (în special a populaţiei) despre cutremure.

Efecte:

 • distrugerea sau avarierea construcţiilor civile (locuinţe, edificii sociale, culturale, religioase etc.);
 • distrugerea sau avarierea construcţiilor industriale;
 • distrugerea sau avarierea reţelelor de gospodărie publică (apă, gaz, termoficare, electricitate, telecomunicaţii, canal etc.);
 • generarea de incendii (în general izolate);
 • declanşarea de alunecări de teren sau de surpări de teren, a unor avalanşe;
 • avarierea unor construcţii hidrotehnice sau de hidroamelioraţii;
 • declanşarea unor epidemii, ca urmare a degradării calităţii factorilor de mediu;
 • producerea unor efecte de masă (panică, stres etc.);
 • generarea unor accidente nucleare sau chimice.
 • măsuri de reducere a riscului: proiectarea clădirilor conform normelor de zonare seismice; informarea, pregătirea şi antrenarea populaţiei privind normele de apărare împotriva efectelor cutremurului.
 • producerea unor efecte de masă (panică, stres etc.);
 • generarea unor accidente nucleare sau chimice.
 • măsuri de reducere a riscului: proiectarea clădirilor conform normelor de zonare seismice; informarea, pregătirea şi antrenarea populaţiei privind normele de apărare împotriva efectelor cutremurului.

Instrumente de evaluare a impactului: scări de evaluare a efectelor generate de cutremur (Mercalli, MSK, japoneză, etc.) ; program de evaluare probabilistică.

Stiri

Galerie Foto

Contact

ISU "Neron Lupaşcu" - Buzău
Str. Bistriţei 51, Municipiul Buzău - 120112
Email: isubuzau@yahoo.com
Tel:
- 0238.721301 (centrala)
- 0238.724089
- 0238.724059
Fax: 0238.713973