Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – Buzău

Incendii

Incendiile reprezintă o ardere declanşată natural sau artificial, în urma căreia se produc pierderi de vieţi umane şi animale, precum şi pagube materiale.

 FirePhotography

Principalele caracteristici ale unui incendiu sunt:

  • suprafaţa de teren afectată ;
  • cantitatea de căldură  degajată ;
  • modul de propagare a focului (furtuni de foc, incendii de masă sau izolate etc.);

Cauza declanşării (foc deschis, corpuri încălzite sau supraîncălzite, scântei de materiale combustibile sau de la sudură, scântei şi arce electrice, scurt-circuit, trăznet, scântei mecanice, explozie, autoaprindere, reacţii chimice);

degajarea de gaze toxice şi vapori.

Efectele principale ale unui incendiu se manifestă prin:

  • pierderi de vieţi umane şi animale;
  • avarierea sau distrugerea complexelor petroliere (rafinării, centre de depozitare, puţuri, uzine de pompare, conducte magistrale etc.);
  • distrugerea fondului forestier, a culturilor cerealiere şi a celor pomi-viticole;
  • avarierea şi distrugerea construcţiilor de orice fel;
  • evacuarea populaţiei şi a bunurilor materiale şi culturale;
  • avarierea reţelelor electrice şi de telecomunicaţii.

 Incendii de padure

Incendiile de pǎdure reprezinta unul din pincipalele perturbari care afecteaza sechestrarea carbonului in padurile europene si conduce, in multe cazuri, la pierdera vietii. De altfel, este general recunoscut cǎ incidenta incendiilor de pǎdure in Europa este datorata in principal de natura antropica, an de an riscul de incendiu este din ce in ce mai legat de conditiile meteo-climaterice. Descrestera precipitatiilor pe durata verii in sudul Europei si cresterea  frecventei  secetei va conduce  probabil la cresterea riscului de incendii de pǎdure, in cele din urma rezultand un puternic impact asupra resurselor naturale si stabilitatii eco-sistemelor cu consecinte directe si indirecte in ceea ce priveste pirderile economice. Un management activ si practici in domeniul incendiilor si pǎdurilor poate contracara impactul unor schimbǎri climatice intr-o oarecare mǎsura.

Citiţi mai multe despre cum să acţionăm în cazul incendiilor click aici

EFFIS – sistemul european de informare pentru incendii de pǎdure ajutǎ serviciile cu atributii de protectie a pǎdurilor impotriva incendiilor din tǎrile membre EU si furnizeaza CE si EP servicii de informare actualizate si de incredere asupra incendiilor in zonele sǎlbatice din europa. EFFIS a fost creat de catre JRC si DG ENV de pe langa EC pentru a ajuta serviciile responsabile in domeniul protectiei impotriva incendiilor de pǎdure in EU  si tǎrile invecinate, precum si pentru a furniza CE si EP servicii de informare asupra incendiilor de padure in Europa. EFFIS trateaza incendiilede padure in Europa intr-un mod cuprinzator, furnizand la nivel european evaluari asupra fazelor pre-incendiu si post-incendiu, acestea fiind utile in prevenirea incendiilor, pregatire, stingerea incendiilor si evaluarilor post-incendiu.

EFDAC – centrul european de date referitoare la paduri  are ca principalǎ misiune aceea de a deveni un punct focal pentru politicile, datele si informatiile relevante privind padurile, gǎzduind si arǎtand informatiile relevante despre pǎduri precum si furnizand baza de date privind pǎdurile si  instrumente  web pentru accesarea informatiilor EFDAC.

Incendii de vegetatie uscatǎ

Pe ambele maluri ale Dunǎrii, in zona eligibilǎ, se desfasoarǎ o intensǎ activitate agricolǎ care , in principal, se concentreazǎ pe cultura mare(paioase si porumb). Cand aceste culturi ajung la maturitate sunt un adevarat pericol, inainte, pe timpul si dupa recoltare.

 De cele mai multe ori cauzele sunt de natura subiectivǎ, urmare a neglijentei, ignorantei sau intentiei oamenilor.

Aceste incendii de vegetatie uscatǎ, indiferent de cauza care le-a generat, se propagǎ rapid si pot afecta suprafete intinse de teren. In cazul in care situatia meteo este favorabila(vant mediu sau puternc), propagarea incendiului de vegetatie uscatǎ se poate produce la distante mari de locul in care s-a initiat. Propagarea rapidǎ este favorizatǎ si de aparitia si dezvoltarea unor astfel de focare de incendiu in zone izolate, cu surse de apǎ dispuse la distante mari.

Stiri

Galerie Foto

Contact

ISU "Neron Lupaşcu" - Buzău
Str. Bistriţei 51, Municipiul Buzău - 120112
Email: isubuzau@yahoo.com
Tel:
- 0238.721301 (centrala)
- 0238.724089
- 0238.724059
Fax: 0238.713973